Blog

Tips en Tricks

Hierbij een aantal Tips en Tricks voordat je begint met behangen…….

 

Het is wel zo fijn om een aantal tips en handigheidjes te weten voordat je gaat behangen. Ben je helemaal alleen en heb je geen hulp….. Wees gerust! Je kan behangen in je eentje. Al is het met twee personen wel handiger en praktischer. Maar ja, soms is het niet anders.

 

Denk maar zo… Ben je eenmaal klaar met behangen…. Je kan nog lang na genieten van het resultaat! Met de ruime keuze van meer dan 6.000 soorten behang, ben je koko.nl aan het goede adres. 

 

Het begin is altijd lastig, maar gaandeweg merk je dat het beter gaat. Plezier in het behangen hebben de meeste wel. Mocht dit bij jou niet het geval… Let maar op. Als je klaar bent, ben je blij met het resultaat. 

 

Wat heb je nodig?

Allereerste heb je behang en behanglijm nodig. Oneffenheden kan je opvullen met muuropvuller of een hobbeltje kan je wegschuren met schuurpapier. Daarnaast een verfemmer, een behangroller en een nadenroller. Afbreekmes en een behangstrijker om het goed weg te snijden en strak te strijken.

Wat betreft het klein materiaal, heb je het volgende nodig zoals een schaar, waterpas of line laser, potlood, een trap. En mocht je ruimte hebben, een behangtafel. Maar is geen must, want je smeert de lijm op de muur. 

 

Tips:

-Zorg dat bij de naden extra lijm zit. Zodat het behang mooi aansluit en je geen opstaande naden hebt. 

-Ze zeggen dat, wanneer je een kamer binnen loopt, de hoek of wand waar je tegen aan kijkt. Dat is de hoek of wand waarmee je start met behangen. In de praktijk kijk ik gewoon waar ik ga beginnen en komt het ook goed. Maar misschien werkt deze tip wel bij jou. 

-Probeer wel van wand naar wand te behangen en stop niet halverwege een wand. Om vervolgens twee weken later verder te gaan. Hiermee voorkom je kleur verschil.

-Laat boven en onder 10 cm over. Vooral met patroon in het behang is dit verstandig. Zo kan je een beetje schuiven met het behang. 

-Je muur kan het behanglijm al het ware opzuigen. Om te weten of je een zuigende muur hebt…. Heel handig…, streep water op de muur. Is deze binnen 5 weg, dan raad ik aan om meer dan voldoende behanglijm te gebruiken. Droogt het na +/- 5 minuten op, dan is het een normale zuigende muur. Maar droogt het na 5 minuten niet op, dan spreken we van een niet zuigende muur. 

Hiermee kan je bepalen, hoeveel behanglijm je nodig hebt. 

 

Wil je advies of heb je vragen over het aanbrengen van het behang… Stel je vraag aan een van onze deskundige medewerker. Twijfel je tussen twee soorten behang? Vraag een behangstaal op: info@koko.nl

Aan de slag met behang deel 2

 

Even terugkomend op de blog van vorige week….. Want hoe behang je om een verwarmingspaneel, vensterbank of een stopcontact heen? Het lijkt allemaal simpel en dat is het eigenlijk ook. Hoe vaker je het doet, des te makkelijker het wordt…   

Behangen om je verwarmingspaneel heen…… Aller eerste zorg je dat de verwarming uit staat. 

Maar duh… denk je waarschijnlijk nu...... Ik kan je een ding vertellen….. Je zal niet de eerste zijn die dit vergeet. Je zet de verwarming uit anders droogt de lijm te snel.  

Aan de slag dan maar….. Je begint wederom bovenaan zoals eerder aangegeven in de vorige blog met behangen. Laat het behang over de verwarming heen vallen. Meet nu de afstand met het opvangsysteem van het paneel. Houdt ruim aan. Hiermee voorkom je dat je een stuk van de muur achter het paneel ziet. Knip het behang op maat en laat het behang zakken. Strijk nu met de behangspatel het behang glad achter het verwarmingspaneel. TIP: Ook handig hiervoor is een behangroller te gebruiken. Hiermee kan je iets verder achter het paneel komen. 

Wanneer je rondom de vensterbank gaat behangen, werk je ongeveer hetzelfde als het verwerken van behang om een verwarmingspaneel heen. Begin wederom boven aan en druk het behang aan met een behangspatel. Snijd met een scherp mes anders knip met een schaar het stuk weg, dat over de vensterbank heen valt.

Werk vanaf boven af en verwerk en snijd/knip het behang in stappen naar beneden. 

Tip: Eerst het behang op maat snijden alvorens je gaat behangen, werkt niet. Verwerk snijd/knip het behang wanneer je deze al verwerkt hebt. 

Behangen over het stopcontact… TIP: VEILIGHEID VOOR ALLES! Schakel de stroom even uit! Daar gaan we dan… Haal het afdekraam van het stopcontact. Nu kunnen we gaan beginnen. Begin wederom bovenaan zoals eerder aangegeven met behangen. Laat het behang zakken tot aan de bovenkant van het stopcontact. Nu weet je waar de opening moet komen. Snij daar een klein kruis in. Strijk het behang tot zijn geheel aan. Waar je eerder het kruisje hebt gesneden zit het stop contact. Snij nu met een scherp mesje voorzichtig het behangweg rondom het stopcontact. Zorg ervoor dat je niet teveel weg haalt, zodat het behang nog wel mooi achter het afdekraam valt. 

Tip: Strijk rond om het stopcontact met een kwast nog wat extra behanglijm. Zodat je zeker weer at het daar goed hecht. 

Nog enkele tips die je gaan helpen met het behangen:

·  Luchtbellen in het behang? Veeg ze zoveel mogelijk weg met de behangspatel. Lukt dit niet? Prik met een scherp mes een gaatje midden in. Met de behangspatel krijg je het alsnog mooi glad.

·  Kleine lucht belletjes onder je behang? Deze trekken in de loop der tijd weg. Maak je hierover geen zorgen.

·  Behanglijm op je behang? Verwijder deze met natte spons. LET OP: droog deppen met een doek wanneer je de lijm hebt verwijderd.

·  De ideale tempratuur om te gaan behangen is plus minus 19 graden Celsius. Niet te koud en niet te warm.

Ben je klaar met behangen, laat ramen dicht en zet de verwarming niet in een keer aan. Laat het geheel even goed drogen. Voordat het goed en wel is gedroogd, ben je een week verder. Jup… je leest het goed…. één week!

Vergeet ook niet te genieten tijdens het behangen. Zet een muziekje of een goed programma… Deze klus fix jij even…. Behangen doe je namelijk met KOKO!

 

Aan de slag met behang deel 1

Aan de slag met behang

Heb je besloten om je huis te verfraaien met behang? Dan ben je bij KOKO op het juiste adres. Behang is een geweldige manier om je kamers een nieuwe look te geven, zonder dat je de oude muren moet gaan verven. Het is ook betaalbaar, wat betekend dat je er niet diep al te diep voor in de buidel hoeft te tasten. In deze Blog zullen we het hebben over wat je moet weten over behang, waarom je het zou moeten gebruiken in je huis en wat je moet overwegen bij het kiezen van het juiste behang.

 

Ten eerste…, wat is behang precies? Behang is een materiaal dat wordt gebruikt om muren of andere oppervlakken in huis te bedekken. Het is gemaakt van verschillende soorten materialen. Het komt in verschillende soorten, kleuren, patronen en texturen, wat betekend dat je eindeloos kunt variëren met behang en het ontwerp van je kamer.

Ten tweede…, waarom zou je behang gebruiken? Behang heeft veel voordelen. Het is duurzaam, waardoor je er lang van kan genieten. Het is makkelijk aan te brengen en te verwijderen. Het is ook een geweldige manier om je kamers een unieke stijlvolle look te geven. Behang kan een kamer een zeer luxueuze uitstraling geven.

Ten derde…, wat moet je overwegen bij het kiezen van behang? Houdt rekening met kleur, patronen en de textuur van het behang. Kies een kleur en patroon die bij het decor van de kamer past. bepaal ook of je liever een makkelijk te reinigen behang wilt hebben of dat je liever een structuur wilt hebben. Als het behang aanbrengt, let er dan wel op de juiste manier van aanbrengen, zodat je de muren niet beschadigt.

 

Ken je die gezegde…. ‘Een goed begin, is het halve werk’. En dat is ook echt zo, wanneer je gaat beginnen met behangen. Aan de slag dan maar:

Bevat je muur nog behang of oude resten van behang? Verwijder eerst dan dit oude behang. Dit kan d.m.v. een stoomapparaat. Hiermee stoom je het oude behang letterlijk van de muur of kan je het makkelijk afsteken met een plamuur mes. Heb je geen stoomapparaat? Gebruik dan warm water. Met een spons dep je over het oude behang heen, als ware week je hiermee het oude behang los alvorens de oude laag af te steken met een plamuur mes.

 

Zitten er oneffenheden in de muur? Gaatjes? Zorg dat de muur zo egaal mogelijk is als je gaat behangen. Je kan deze oneffenheden behandelen met muurvuller. Schuur de muurvuller na voor een glad resultaat.

 

Tip voor net gestucte muren: Gebruik eerst een voorstrijkmiddel. Hiermee voorkom je dat de behanglijm direct wordt opgezogen en het behang niet goed plakt. Voorstrijkmiddel een dag voordat je gaat behangen aanbrengen.

 

De wand is glad en schoon…. Starten met behangen dan maar!

 

Behangen doe je zo: Meet, met een meetlint, de hoogte van de muur en tel daar +/- 10 cm bij, zodat je wat speling hebt. Knip het behang op deze lengte. Heb je behang met een patroon of verspringing erin. Let dan op de onderkant van het behang. Zorg dat deze qua kleur, patroon hetzelfde is, aansluit met elkaar.

Om een kaarsrecht te behangen, zonder dat je scheef gaat, teken een rechte lijn op de muur. Aan te raden dit met een potlood te tekenen. Om een loodrechte lijn te tekenen kan je waterpas, schietlood anders een kruislijnlasser gebruiken.

 

Smeer nu de muren in met behanglijm. Begin bovenaan en hou 5 cm over. De eerste baan precies behangen langs de rechte lijn die je zojuist hebt getekend. Met een behangspatel druk je het behang aan en druk het behang boven en onder goed aan met de spatel. Gebruik een behangliniaal/eventueel spatel en scherp mes om het behang op maat te snijden. Kwestie van herhalen totdat je klaar bent.

 

Volgende keer…. Meer tips en tricks… Want hoe behang je om een vensterbank heen of het stopcontact? En nog veel meer..............