Blog

Tips en Tricks

Hierbij een aantal Tips en Tricks voordat je begint met behangen…….

 

Het is wel zo fijn om een aantal tips en handigheidjes te weten voordat je gaat behangen. Ben je helemaal alleen en heb je geen hulp….. Wees gerust! Je kan behangen in je eentje. Al is het met twee personen wel handiger en praktischer. Maar ja, soms is het niet anders.

 

Denk maar zo… Ben je eenmaal klaar met behangen…. Je kan nog lang na genieten van het resultaat! Met de ruime keuze van meer dan 6.000 soorten behang, ben je koko.nl aan het goede adres. 

 

Het begin is altijd lastig, maar gaandeweg merk je dat het beter gaat. Plezier in het behangen hebben de meeste wel. Mocht dit bij jou niet het geval… Let maar op. Als je klaar bent, ben je blij met het resultaat. 

 

Wat heb je nodig?

Allereerste heb je behang en behanglijm nodig. Oneffenheden kan je opvullen met muuropvuller of een hobbeltje kan je wegschuren met schuurpapier. Daarnaast een verfemmer, een behangroller en een nadenroller. Afbreekmes en een behangstrijker om het goed weg te snijden en strak te strijken.

Wat betreft het klein materiaal, heb je het volgende nodig zoals een schaar, waterpas of line laser, potlood, een trap. En mocht je ruimte hebben, een behangtafel. Maar is geen must, want je smeert de lijm op de muur. 

 

Tips:

-Zorg dat bij de naden extra lijm zit. Zodat het behang mooi aansluit en je geen opstaande naden hebt. 

-Ze zeggen dat, wanneer je een kamer binnen loopt, de hoek of wand waar je tegen aan kijkt. Dat is de hoek of wand waarmee je start met behangen. In de praktijk kijk ik gewoon waar ik ga beginnen en komt het ook goed. Maar misschien werkt deze tip wel bij jou. 

-Probeer wel van wand naar wand te behangen en stop niet halverwege een wand. Om vervolgens twee weken later verder te gaan. Hiermee voorkom je kleur verschil.

-Laat boven en onder 10 cm over. Vooral met patroon in het behang is dit verstandig. Zo kan je een beetje schuiven met het behang. 

-Je muur kan het behanglijm al het ware opzuigen. Om te weten of je een zuigende muur hebt…. Heel handig…, streep water op de muur. Is deze binnen 5 weg, dan raad ik aan om meer dan voldoende behanglijm te gebruiken. Droogt het na +/- 5 minuten op, dan is het een normale zuigende muur. Maar droogt het na 5 minuten niet op, dan spreken we van een niet zuigende muur. 

Hiermee kan je bepalen, hoeveel behanglijm je nodig hebt. 

 

Wil je advies of heb je vragen over het aanbrengen van het behang… Stel je vraag aan een van onze deskundige medewerker. Twijfel je tussen twee soorten behang? Vraag een behangstaal op: info@koko.nl

Aan de slag met behang deel 2

 

Even terugkomend op de blog van vorige week….. Want hoe behang je om een verwarmingspaneel, vensterbank of een stopcontact heen? Het lijkt allemaal simpel en dat is het eigenlijk ook. Hoe vaker je het doet, des te makkelijker het wordt…   

Behangen om je verwarmingspaneel heen…… Aller eerste zorg je dat de verwarming uit staat. 

Maar duh… denk je waarschijnlijk nu...... Ik kan je een ding vertellen….. Je zal niet de eerste zijn die dit vergeet. Je zet de verwarming uit anders droogt de lijm te snel.  

Aan de slag dan maar….. Je begint wederom bovenaan zoals eerder aangegeven in de vorige blog met behangen. Laat het behang over de verwarming heen vallen. Meet nu de afstand met het opvangsysteem van het paneel. Houdt ruim aan. Hiermee voorkom je dat je een stuk van de muur achter het paneel ziet. Knip het behang op maat en laat het behang zakken. Strijk nu met de behangspatel het behang glad achter het verwarmingspaneel. TIP: Ook handig hiervoor is een behangroller te gebruiken. Hiermee kan je iets verder achter het paneel komen. 

Wanneer je rondom de vensterbank gaat behangen, werk je ongeveer hetzelfde als het verwerken van behang om een verwarmingspaneel heen. Begin wederom boven aan en druk het behang aan met een behangspatel. Snijd met een scherp mes anders knip met een schaar het stuk weg, dat over de vensterbank heen valt.

Werk vanaf boven af en verwerk en snijd/knip het behang in stappen naar beneden. 

Tip: Eerst het behang op maat snijden alvorens je gaat behangen, werkt niet. Verwerk snijd/knip het behang wanneer je deze al verwerkt hebt. 

Behangen over het stopcontact… TIP: VEILIGHEID VOOR ALLES! Schakel de stroom even uit! Daar gaan we dan… Haal het afdekraam van het stopcontact. Nu kunnen we gaan beginnen. Begin wederom bovenaan zoals eerder aangegeven met behangen. Laat het behang zakken tot aan de bovenkant van het stopcontact. Nu weet je waar de opening moet komen. Snij daar een klein kruis in. Strijk het behang tot zijn geheel aan. Waar je eerder het kruisje hebt gesneden zit het stop contact. Snij nu met een scherp mesje voorzichtig het behangweg rondom het stopcontact. Zorg ervoor dat je niet teveel weg haalt, zodat het behang nog wel mooi achter het afdekraam valt. 

Tip: Strijk rond om het stopcontact met een kwast nog wat extra behanglijm. Zodat je zeker weer at het daar goed hecht. 

Nog enkele tips die je gaan helpen met het behangen:

·  Luchtbellen in het behang? Veeg ze zoveel mogelijk weg met de behangspatel. Lukt dit niet? Prik met een scherp mes een gaatje midden in. Met de behangspatel krijg je het alsnog mooi glad.

·  Kleine lucht belletjes onder je behang? Deze trekken in de loop der tijd weg. Maak je hierover geen zorgen.

·  Behanglijm op je behang? Verwijder deze met natte spons. LET OP: droog deppen met een doek wanneer je de lijm hebt verwijderd.

·  De ideale tempratuur om te gaan behangen is plus minus 19 graden Celsius. Niet te koud en niet te warm.

Ben je klaar met behangen, laat ramen dicht en zet de verwarming niet in een keer aan. Laat het geheel even goed drogen. Voordat het goed en wel is gedroogd, ben je een week verder. Jup… je leest het goed…. één week!

Vergeet ook niet te genieten tijdens het behangen. Zet een muziekje of een goed programma… Deze klus fix jij even…. Behangen doe je namelijk met KOKO!