Aan de slag met behang deel 1

Aan de slag met behang

Heb je besloten om je huis te verfraaien met behang? Dan ben je bij KOKO op het juiste adres. Behang is een geweldige manier om je kamers een nieuwe look te geven, zonder dat je de oude muren moet gaan verven. Het is ook betaalbaar, wat betekend dat je er niet diep al te diep voor in de buidel hoeft te tasten. In deze Blog zullen we het hebben over wat je moet weten over behang, waarom je het zou moeten gebruiken in je huis en wat je moet overwegen bij het kiezen van het juiste behang.

 

Ten eerste…, wat is behang precies? Behang is een materiaal dat wordt gebruikt om muren of andere oppervlakken in huis te bedekken. Het is gemaakt van verschillende soorten materialen. Het komt in verschillende soorten, kleuren, patronen en texturen, wat betekend dat je eindeloos kunt variëren met behang en het ontwerp van je kamer.

Ten tweede…, waarom zou je behang gebruiken? Behang heeft veel voordelen. Het is duurzaam, waardoor je er lang van kan genieten. Het is makkelijk aan te brengen en te verwijderen. Het is ook een geweldige manier om je kamers een unieke stijlvolle look te geven. Behang kan een kamer een zeer luxueuze uitstraling geven.

Ten derde…, wat moet je overwegen bij het kiezen van behang? Houdt rekening met kleur, patronen en de textuur van het behang. Kies een kleur en patroon die bij het decor van de kamer past. bepaal ook of je liever een makkelijk te reinigen behang wilt hebben of dat je liever een structuur wilt hebben. Als het behang aanbrengt, let er dan wel op de juiste manier van aanbrengen, zodat je de muren niet beschadigt.

 

Ken je die gezegde…. ‘Een goed begin, is het halve werk’. En dat is ook echt zo, wanneer je gaat beginnen met behangen. Aan de slag dan maar:

Bevat je muur nog behang of oude resten van behang? Verwijder eerst dan dit oude behang. Dit kan d.m.v. een stoomapparaat. Hiermee stoom je het oude behang letterlijk van de muur of kan je het makkelijk afsteken met een plamuur mes. Heb je geen stoomapparaat? Gebruik dan warm water. Met een spons dep je over het oude behang heen, als ware week je hiermee het oude behang los alvorens de oude laag af te steken met een plamuur mes.

 

Zitten er oneffenheden in de muur? Gaatjes? Zorg dat de muur zo egaal mogelijk is als je gaat behangen. Je kan deze oneffenheden behandelen met muurvuller. Schuur de muurvuller na voor een glad resultaat.

 

Tip voor net gestucte muren: Gebruik eerst een voorstrijkmiddel. Hiermee voorkom je dat de behanglijm direct wordt opgezogen en het behang niet goed plakt. Voorstrijkmiddel een dag voordat je gaat behangen aanbrengen.

 

De wand is glad en schoon…. Starten met behangen dan maar!

 

Behangen doe je zo: Meet, met een meetlint, de hoogte van de muur en tel daar +/- 10 cm bij, zodat je wat speling hebt. Knip het behang op deze lengte. Heb je behang met een patroon of verspringing erin. Let dan op de onderkant van het behang. Zorg dat deze qua kleur, patroon hetzelfde is, aansluit met elkaar.

Om een kaarsrecht te behangen, zonder dat je scheef gaat, teken een rechte lijn op de muur. Aan te raden dit met een potlood te tekenen. Om een loodrechte lijn te tekenen kan je waterpas, schietlood anders een kruislijnlasser gebruiken.

 

Smeer nu de muren in met behanglijm. Begin bovenaan en hou 5 cm over. De eerste baan precies behangen langs de rechte lijn die je zojuist hebt getekend. Met een behangspatel druk je het behang aan en druk het behang boven en onder goed aan met de spatel. Gebruik een behangliniaal/eventueel spatel en scherp mes om het behang op maat te snijden. Kwestie van herhalen totdat je klaar bent.

 

Volgende keer…. Meer tips en tricks… Want hoe behang je om een vensterbank heen of het stopcontact? En nog veel meer..............

 

 

Delen: