Caparol AmphiSilan

79,99
Op voorraad
Nog %1 beschikbaar
Kies kleur
Hoeveel verf heb ik nodig?

Caparol AmphiSilan NQG

Door de Nano-kwartsdeeltjes wordt bij Capariol AmphiSilan een hard, mineraal en driedimensionaal kwartsnetwerk gevormd waardoor gevels langer schoon blijven. De speciaal ontwikkelde siliconenhars-bindmiddelcombinatie zorgt er voor dat er een regendichte en waterdampdoorlatende verflaag ontstaat. De verf is geschikt voor pleisterlagen en minerale oppervlakken, maar ook als renovatielaag op goed hechtende silicaat- en matte dispersieverflagen, kunstharspleisters en gevelisolatiesystemen. AmphiSilan is de ideale combinatie tussen dispersieverven en silicaatverven. Deze eigenschappen maken AmphiSilan ook geschikt voor toepassing op monumentale objecten en op kalkrijke pleisterlagen.

Eigenschappen Caparol AmphiSilan

  • bestand tegen aggresieve luchtverontreiniging
  • vormt een capilairactieve, droge laag
  • bevat speciale fotokatalytisch werkende pigmenten
  • vermindert het risico van strepen door mechanische belasting bij donkere kleuren
  • CO2 doorlatend
  • niet filmvormend, microporeus
  • spanningsarm, niet thermoplastisch
  • vult kleine pleisterscheurtjes op

Toepassing AmpghiSilan

Een geschikte ondergrond voor deze verf moet schoon, droog en vrij zijn van stoffen die de hechting verminderen. Om de ondergrond goed voor te bereiden verschilt de aanpak per ondergrond:

Buitengevelisolatiesystemen
Buitengevelisolatiesystemen die intact zijn met oppervlakken van kunsthars-,  siliconenhars-, kalkcement- of sierpleister. Reinig pleister altijd via een geschikte methode. Bij het reinigen met stoomstralen op oude kunstharspleisters die intact zijn, is het van belang dat de temperatuur niet hoger dan 60 °C en de druk max. 60 bar. is. Na het reinigen voldoende droogtijd aanhouden.

Minerale pleisterlagen
Nieuwe pleisterlagen voldoende laten drogen, meestal 2 weken bij 20 °C en 65% rlv. Bij ongunstig weer een langere droogtijd aanhouden. Door voor te strijken met CapaGrund Universal verminderd het risico van kalkuitbloeiïngen. Oud pleisterwerk: reparaties moet afgebonden en droog zijn. Bij poederende, krijtende, kritische vlakken een voorstrijklaag aanbrengen met AmphiSilan-Putzfestiger.

Nieuwe silicaatpleister
Met producten uit het Caparol Sylitol-programma behandelen.

Oude silicaatverf en -sierpleister
Goed hechtende lagen mechanisch of door hogedruk waterstralen reinigen. Niet goed hechtende, verweerde lagen verwijderen door afsteken, afslijpen of afkrabben. Het oppervlak stofvrij maken. Een voorstrijklaag aanbrengen met AmphiSilan-Putzfestiger.

Oude, goed hechtende kunsthars- en siliconenhars-sierpleisters
Oude pleisterlagen reinigen, en goed laten drogen. Kunstharssierpleisterlagen na het reinigen voorstrijken met AmphiSilan Primer of AmphiSilan-Putzfestiger. Nieuwe pleisterlagen kunnen zonder voorbehandeling geschilderd worden.

Niet goed hechtende dispersieverf- of kunstharssierpleisterlagen
Geheel verwijderen en de ondergrond goed laten drogen. Een voorstrijklaag aanbrengen met AmphiSilan-Primer. Poederende, zanderige of zuigende oppervlakken voorstrijken met AmphiSilan-Putzfestiger. Een tussenlaag aanbrengen met AmphiSilan-Compact.

Goed hechtende dispersieverflagen
Enigszins glanzende oppervlakken schuren. Vuile, krijtende dispersieverflagen reinigen door hogedruk stoomstralen en goed laten drogen. Voorstrijken met AmphiSilan-Primer.

Bakstenen metselwerk
Alleen stenen of klinkers van vorstbestendige kwaliteit en zonder inwendige verontreinigingen kunnen worden geschilderd. Het metselwerk moet vrij zijn van scheuren en zoutuitbloeiingen. Een voorstrijklaag aanbrengen met AmphiSilan-Primer of Putzfestiger. Vertoont de tussenlaag met AmphiSilan of AmphiSilan-Compact bruine verkleuringen, dan afwerken met Duparol.

Kalkzandstenen metselwerk
Alleen stenen van vorstbestendige kwaliteit en zonder inwendige verontreinigingen kunnen worden geschilderd. Het voegwerk moet gaaf zijn en zonder scheuren. Krijtende oppervlakken reinigen. Zoutuitbloeiingen droog afborstelen. Een voorstrijklaag aanbrengen met AmphiSilan-Tiefgrund LF en een tussenlaag met AmphiSilan-Compact.

Oppervlakken met schimmel of mos-/algenaangroei
Schilderen met ThermoSan.

Oppervlakken met zoutuitbloeiingen
Zoutuitbloeiingen verwijderen door droog afborstelen. Een voorstrijklaag aanbrengen met AmphiSilan Putzfestiger. Bij het schilderen van oppervlakken met zoutuitbloeiingen wordt geen garantie gegeven voor een duurzame hechting of voor het wegblijven van zoutuitbloeiingen.

Reparaties
Kleine oneffenheden in de ondergrond uitvlakken met Caparol Fassaden-Feinspachtel. Gaten tot 20 mm met Histolith-Renovierspachtel repareren. De gerepareerde delen voorstrijken.

Verwerking Caparol AmphiSilan

Caparol AmphiSilan kunt u aanbrengen met een kwast of roller. Het beste is als het minimaal 5 °C  is voor omgeving en ondergrond tijdens verwerking en droogfase. Reinig de gebruikte materiaal direct na gebruik met water. 

Opbouw van het verfsysteem

  • Grond- of tussenlaag aanbrengen met AmphiSilan, verdund met maximaal 10% water. Op ruwe ondergronden, afhankelijk van structuur en zuiging de tussen- en afwerklaag iets meer verdunnen. 
  • Egaliserende laag op ongelijkmatig gestructureerde pleisters en voor het dichtsmeren van haarscheurtjes een tussenlaag aanbrengen met AmphiSilan-Compact, verdund met maximaal 5-10% water.
  • Een afwerklaag aanbrengen met AmphiSilan, verdund met maximaal 5-10% water. Bij heldere en donkere kleuren de afwerklaag met 10% water verdunnen om een streeploos oppervlak te verkrijgen. Tussen de verschillende lagen een droogtijd aanhouden van tenminste 12 uur.

Verbruik

Het verbuik van AmphiSilan is ca. 150-200  ml per m2 op een gladde ondergrond. Op ruwe of zuigende oppervlakken is dit naar verhouding meer.

Droogtijd

Bij 20 °C en 65% relatieve luchtvochtigheid na 2-3 uur stofdroog, na 12 uur over te schilderen. Volledig droog na 2-3 dagen.
Lagere temperaturen en hogere luchtvochtigheid verlengen de droogtijd.

Verkrijgbaar in 2,5 L, 5,0 L, 10,0 L en 12,5 Liter.

Let op!

  • Niet verwerken in de directe zon, bij hoge luchtvochtigheid, harde wind, mist of bij kans op regen of nachtvorst.
  • Om aanzetten op grote oppervlakken te voorkomen moet voldoende personeel zonder onderbreking nat-in-nat doorwerken.
  • AmphiSilan is niet geschikt voor horizontale oppervlakken waarop water blijft staan. Muren, die sterk belast worden door vocht, hebben een verhoogd risico op mos- en algenaangroei.
  • Bij donkere kleuren kan door mechanische belasting (krassen) lichte strepen, zgn. "schrijfeffect” ontstaan. Dit komt voor bij alle matte muurverven en gaat door vocht, bijv. regen, weer weg. Bij gladde, koele ondergronden of bij een trage droging van de verflaag door weersomstandigheden kunnen door vochtbelasting (regen, dauw, mist) bepaalde hulpstoffen uit de verflaag naar de oppervlakte komen in de vorm van geelachtige, transparante, licht glanzende en/of kleverige strepen. Deze strepen zijn in water oplosbaar en zullen bij voldoende water, bijvoorbeeld na enkele flinke regenbuien, vanzelf verdwijnen. De kwaliteit van de verflaag wordt hierdoor niet nadelig beïnvloed. Moet des ondanks toch direct overgeschilderd worden dan eerst de strepen met veel water wegwassen en voorstrijken met CapaGrund Universal. Bij verwerking en droging onder normale omstandigheden komen deze strepen niet voor.
  • Indien koperbesmetting en/of koperen leidingen (bliksemgeleiding) geschilderd wordt met AmphiSilan zal de verflaag vanwege bepaalde inhoudsstoffen bruin verkleuren. In voorkomende gevallen het koper voorbehandelen met een isolerende verf. Als alternatief kan Muresko SilaCryl worden toegepast.